1-Rengini kontrol edin
Çiğ kıymanın iç kısmı hava alamadığı için gri-kahverengi renkte olabilir. Bu kıymanın bozuk olduğunu göstermez.
Ancak kıymanın dış yüzeyi gri ya da kahverengiye dönmüşse o kıymayı asla tüketmeyin! Çünkü bu, kıymanın kokuşmaya başladığını gösteren bir işarettir.
Unutmayın; çiğ kıymanın dış kısmı her daim parlak kırmızı, iç kısmı da kahverengimsi olmalı.
2-Dokunarak kıvamına bakın
Eti kontrol etmenin bir başka yolu da dokunma testi yapmaktır. Eğer kıyma, elinize aldığınızda yapışkan bir his bırakıyorsa bu, bozulmaya başladığı anlamına gelir. Ayrıca çiğ ya da pişmiş olması hiç fark etmeksizin kıymanın yapışkan bir dokuya sahip olması, bozulmanın işaretidir; onu hemen atın! Bakterilerin bir yüzeyden diğerine yayılmasını önlemek için de çiğ ete dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkayın.
3-Koku testi yapın
Koku testi, etin bozulup bozulmadığını belirlemenin en kolay ve hızlı yoludur.
Taze kıyma kokusu zar zor algılanır ancak kokuşmuş et, çürük yumurta gibi kokar.
Tabii ki her zaman o keskin kokuyu duyamayabilirsiniz.
Böyle durumlarda kıymanın renk ve dokusundaki değişimlere göre karar verin.
4-Son kullanma tarihine bakın
Son kullanma tarihi, ürünün ne zaman kötüleşmeye başlayacağını gösterir. Yani yiyecekler bu tarihten önce en iyi tada ve kaliteye sahiptir.
O nedenle kıyma alırken ürün etiketini dikkatlice okuduğunuzdan emin olun.
Kıymayı dondurucuda 4 ay, buzdolabında ise 2 gün saklayabileceğinizi hatırlatmakta fayda var.
Ve siz siz olun kıymayı asla oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletmeyin!
Az pişmişse asla!
Etin bozulmasına neden olan bakteriler genellikle zararlı olmasa da hastalığa neden olan diğer mikroorganizmalar çoğaldığında durum tehlikeli bir hâl alır.
Bu nedenle hastalık riskinizi azaltmak için her zaman az pişmiş kıymalı ürünler yemekten kaçının.